Informasjonsmøte om rettighetene til pårørende i psykisk helsevern og rus. Med seniorrådgiver og advokat Hanne Skui, og advokat Vårin Hellvik, avdeling helserett og bioteknologi i Helsedirektoratet
29. oktober kl 1630 – 1730.
Sted: PIO-Pårørendesenteret i Oslo
Møtet vil gi informasjon om endringer i pårørendes rettigheter, og forhold knyttet til tvang og samtykkekompetanse.
Det blir anledning til å stille spørsmål.
Helsedirektoratets brosjyrer er oppdaterte etter lovendring vedr. samtykkekompetanse.
LPP oppsummerer som følger:
- Mangler pasienten samtykkekompetanse, har nærmeste pårørende rett til informasjon og medvirkning på lik linje med pasienten.
- Uavhengig av samtykkekompetanse har pårørende rett til informasjon om:
- vedtak om tvungen observasjon – og opphør
- vedtak om tvungen psykisk helsevern i og utenfor institusjon (TPH og TUD) – og opphør
- årsvedtak om forlengelse av tvungen psykisk helsevern (i/utenfor institusjon– og opphør)
- overføring uten samtykke (f. eks. poliklinisk oppfølging i stedet for innleggelse)
- Pårørende har rett til å uttale seg i forkant av vedtak om TPH og TUD. Pårørende har også rett til å uttale seg i forkant når slike vedtak oppheves. Pårørende har rett til uttale seg ved vedtak om forlenging av TUD (årsvedtak).
- Pårørende har en selvstendig klagerett på vedtakene nevnt ovenfor.
- Pasienten kan nekte pårørende underretning om bruk av tvangsmidler (skjerming, isolasjon, ransaking, beslag, innskrenking av kontakt med omverden, beltelegging, tvangsmedisinering) – men… er det åpenbart at pasienten selv ikke er i stand til å ivareta sine interesser, skal pårørende ha informasjon om slike tvangsvedtak for å kunne ivareta pasientens interesser og/eller klage på slike vedtak (jf. vurdering av samtykkekompetanse).
- Pasienten har rett til å nekte nærmeste pårørende informasjon om egen helsetilstand, når han/hun vurderes til å ha samtykkekompetanse. Pårørende har likevel rett til informasjon når:
- pasienten vurderes til å kunne være en fare for seg selv eller andre (risiko for voldsutøvelse, selvskading, spiseforstyrrelser, selvmord)
- pårørende henvender seg til institusjonen; rett til generell info (NB! det er ikke brudd på taushetsplikt når informasjonen likevel er kjent for pårørende, f.eks. når pårørende kjenner til diagnose).