Samarbeid i spesialist- og kommunehelsetjeneste om familiearbeid
Tusen takk til Gry Elisabeth Aalerud som besøkte oss fra tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Indre Østfold. Vår uvitenhet var stor, jeg trodde at TSB var underlagt kommunen, men det er jo spesialisthelsetjenesten! Hun har jobbet mye med legemiddelassistert rusbehandling (LAR). Og hun fremhever psykoedukativt familiearbeid som en veldig god metode for bedring og rehabilitering etter psykose og rusmisbruk. Dette perspektivet er viktig å ta med seg, på samme måte som at metoden Åpen dialog i nettverksmøter bør bringes videre fra sykehus til kommune.
Helsefellesskapet i Ahus demonstrerte dette i en konferanse med professor Jakko Seikkula 4. desember 2024. Poenget er at den syke selv får tiltro til sine hjelpere og støttespillere. Da blir dialogen konstruktiv. Hjelperne kan kanskje jekke ned tanken om at de sitter med løsningen, at de skal «solve the problem». Ifølge Seikkula skjer det at «the problem dissolves» – altså løser seg opp – når viktige følelser og bakenforliggende årsaker flyter fram sammen med fakta i åpne møter der pasienten har «en hånd på rattet.» Nesten som magi!? Men de dokumenterer effekt.
FACT (flexible assertive community treatment) oppstår i vår kommune. LPP får besøk derfra 3. februar 2025 kl. 18. Noen lurer på overgangen fra ACT (assertive community treatment) da: Hvordan vil fleksibiliteten arte seg?? Ikke nok med at tjenesten er tilpasningsdyktig (assertive) men den skal bli fleksibel også. Vi gleder oss til å høre hvordan arbeidet deres er planlagt gjennomført.