Ledermøte for hele landet. Åpen dør – åpen dialog

Hallo!

Som leder av lokallaget fikk jeg et helt døgn på hotell ved Gardermoen treffe folk fra mange forskjellige lokallag – siste helgen i september 2024. Jeg fikk nyttig datahjelp av nyansatte Johanne i sekretariatet. LPP har landsmøte annethvert år. Neste ledermøte blir om to år igjen. Da satser jeg på at en annen fra Indre Østfold vil delta, for det er hyggelig og lærerikt.

 

Foredrag om Åpen Dør Policy

Psykiater Hans Martin Nussle fortalte om Åpen Dør Policy som de har innført på Lovisenberg i akutt psykisk helsevern. Til Lovisenberg sokner bydel Gamle Oslo, Grünerløkka Vestre Aker og St.Hanshaugen. I 2032 tar de også over pasienter i Sagene bydel. Derfra er høyeste andel på tvangsvedtak og antall dømt til behandling. Lovisenberg har en ressurspost på sykehuset på 8 senger med økt bemanning for de med forhøyet voldsrisiko eller som er i såkalt varetekts-surrogati. (For øyeblikket 11 pasienter der) Psykiatrisk akuttmottak PAM har 7 senger, ellers har de visst fem identiske sengeposter på 10 senger (3 skjermingsplasser) – 3/4 av pas. har psykoselidelse. Prosjektet har hatt bra resultater og baserer seg på en modell fra Basel i Sveits das Weddinger Model, en bok som heter Freedom first og en bok av Lang (fra Berlin?) Innovative psychiatrie mit öffnen Türen.

De har redusert tvangsmiddelbruk med 80% og fortsetter ikke med tvang selv om politi kommer med pasienten i håndjern. De fant at rigide husregler skapte for mye konflikter med pasientene. Personalet ønsket forandring. De legger nå vekt på åpen dialog og nettverksmøter. Tidsskriftet Lancet skriver i mars 2024 om en non-inferiority hypotese. LOADS. Tidsskriftet Sykepleien skrev også (09.08.22) om åpen dialog og motivasjon til å ta imot behandling:

  • frihet først
  • ikke noe eller minst mulig om pasienten uten pasienten
  • unngå eskalerende forløp
  • livet skjer ikke her

De har porselen i avdelingen. Erfaringskonsulenter er og skal være brobyggere, de lagde café. Selvhjelpsgrupper etterspør begrunnelser. De har kollegaveiledning og snakker om forventninger. Dørstatus drøftes hver dag på «tavlemøte». Døren kan eksempelvis være låst fra utsiden – beskytte mot skumle uvedkommende. De lar folk bli, hvis de har sovnet på stua og føler seg trygge der. Spørsmål kan rettes til hmnu@lds.no (Hans Martin Nussle) eller afsk@lds.no (Alexandra Faksvåg Skinteri) i akuttnettverket.

Jeg tenker det er interessant også hvordan dette kan følges opp utenfor sykehus. Helsefelleskapet i Akershus inviterer alle som er interessert til Folkets hus i Lillestrøm 5. desember. Påmelding innen 14.nov. Se invitasjon her. Østfold bør også vurdere dette!

 

The Recovery Channel

Filmen The Recovery Channel av Ellen Ugelstad har også et innslag med Nussle. Filmen ble nylig vist i Ski kino med etterfølgende paneldebatt. Den viser tydelig følelser som brytes mot hverandre.

 

Foredrag om pårørendesentre

Ledermøtet vårt i LPP hadde også inspirerende foredrag fra Inger Hagen på PiO-senteret, det kan jeg skrive om i en egen artikkel – om pårørendesentre! Inger sier hun gjerne kan være mentor for oss i Indre Østfold som planlegger å søke midler og overbevise politikere om behov.