Pårørende innen psykisk helse:
Utfordringer i arbeidslivet
Å være pårørende til noen med psykiske helseproblemer kan være krevende på flere måter. Det påvirker ikke bare ens følelsesliv og hverdag, men kan også skape store utfordringer i arbeidslivet. Denne artikkelen ser nærmere på hvilke vanskeligheter pårørende møter på jobb, og hva arbeidsgivere kan gjøre for å støtte dem.
Tilhørighet og mestring
Å ha en jobb er viktig for å føle mestring og tilhørighet. Det å være lenge borte fra arbeidslivet fører til at pårørende blir isolerte og kjenner på økonomisk stress. Vi vet at det er vanskeligere å komme tilbake til jobb jo lenger man er borte. Dette er ikke bare et problem for personen det gjelder, men også for samfunnet.
Emosjonell belastning og stress på jobben
Mange pårørende opplever emosjonelt stress fordi de er bekymret for personen de tar vare på. Det gjøre det vanskelig å konsentrere seg på jobb, noe som igjen kan gå ut over produktiviteten. Pårørende kan føle seg utmattet, noe som kan føre til at de ikke alltid klarer å yte sitt beste i arbeidshverdagen. For mange pårørende blir det krevende å skulle kombinere pårørende rollen og jobb eller skole over tid.
En fleksibel arbeidsplass som gir rom for tilpasninger, som muligheten til å jobbe færre timer eller fra hjemmekontor, kan være til stor hjelp for pårørende. Fleksibilitet gir dem bedre forutsetninger for å balansere omsorgsrollen og arbeidskravene.
Tidsklemme og balanse mellom jobb og omsorg
Pårørende til psykisk syke personer må ofte sjonglere mange roller – både som omsorgsperson og som arbeidstaker. Dette kan lede til «tidsklemme», hvor det rett og slett ikke er nok tid til å oppfylle alle forventninger, både på jobb og hjemme.
Denne ubalansen kan føre til økt stress og utmattelse for pårørende, som igjen kan gå ut over deres prestasjon på jobben. En arbeidsplass som forstår dette, og som er villig til å tilby støtte og fleksibilitet, kan utgjøre en stor forskjell.
Økonomiske utfordringer og karriereutvikling
For noen pårørende kan det å ta seg av en person med psykiske helseproblemer også få økonomiske konsekvenser. Det kan bli nødvendig å redusere arbeidstiden eller ta fri fra jobben i perioder, noe som kan føre til lavere inntekt og økt økonomisk belastning. Samtidig kan karrieren stagnere når de må prioritere omsorg fremfor karriereutvikling eller videreutdanning.
Mange arbeidsgivere kan tilrettelegge for karriereutvikling gjennom mentorordninger eller fleksible videreutdanningstilbud. Slik kan pårørende både opprettholde sin arbeidsrolle og ivareta sin omsorgsrolle uten at det går på bekostning av deres fremtidige karrieremuligheter.
Mangel på forståelse og stigma
Selv om det har blitt mer åpenhet rundt psykisk helse, opplever mange pårørende fortsatt mangel på forståelse fra arbeidsplassen. Noen kvier seg for å være åpne om sin situasjon i frykt for stigmatisering, eller at de blir oppfattet som mindre effektive eller pålitelige. Dette kan skape ekstra press for pårørende, som ofte må håndtere utfordringene i stillhet.
Bedre informasjon og åpenhet rundt psykiske helseutfordringer på arbeidsplassen kan redusere stigmaet. Arbeidsgivere bør skape et inkluderende miljø hvor ansatte føler seg trygge nok til å være åpne om sine utfordringer.
Tiltak som kan støtte pårørende i arbeidslivet
For å gjøre arbeidslivet lettere for pårørende, kan arbeidsplasser implementere flere tiltak:
- Fleksibilitet: Tilby fleksibel arbeidstid eller muligheter for hjemmekontor når det er nødvendig. Dette gir pårørende mer frihet til å balansere arbeidsoppgavene med omsorgsrollen.
- Støtte fra arbeidsgiver: Arbeidsgivere bør vise forståelse og gi praktisk støtte, som veiledning om velferdstjenester, informasjon om rettigheter og justeringer i arbeidsoppgavene etter behov.
- Åpenhet og kunnskap: Økt opplæring om psykisk helse kan skape et arbeidsmiljø der ansatte føler seg trygge på å dele sine utfordringer. Dette bidrar til å redusere stigma og gi rom for mer åpenhet på arbeidsplassen.
- Lovfestede rettigheter: Pårørende har ofte rett til å ta fri for å ta vare på syke familiemedlemmer. Arbeidsgivere bør være kjent med disse rettighetene og støtte ansatte som benytter seg av dem.
Ressurser for pårørende og arbeidstaker
Nyttige lenker og ressurser for pårørende og arbeidsplassen:
- NAV Tilretteleggingsplikt
- Helse Norge – Omsorgsstønad
- Lovdata.no – Omsorg for og pleie av nærstående
- Pårørendesrettigheter
Ring PIO Senterets landslekkende rådgivningstelefon for spørsmål om pårørende og arbeid
Tlf: 22 49 19 22
LPP – Pårørende i arbeid
Pårørende til personer med psykiske helseproblemer møter ofte store utfordringer i arbeidslivet, både følelsesmessig, tidsmessig og økonomisk. Ved å tilby fleksibilitet, støtte og økt forståelse kan arbeidsplasser gjøre hverdagen enklere for pårørende. Dette er ikke bare til fordel for de ansatte, men skaper også et mer inkluderende og produktivt arbeidsmiljø.
I dag har pårørende få rettigheter. Det varierer veldig fra arbeidsplass til arbeidsplass, og fra NAV-kontor til NAV-kontor, om man får den fleksibiliteten som trengs for å kombinere jobb og pårørenderollen. Ifølge en undersøkelse mener 84 % av befolkningen at alle arbeidstakere bør ha rett til å ta fri for å ta vare på syke eller eldre som trenger hjelp. Selv om pårørendestrategien har som mål å sikre at pårørende kan fortsette i arbeid, er det få konkrete tiltak som faktisk hjelper.
Vi vet at byrden på pårørende vil kun bli større i årene som kommer. LPP skal jobbe for at vi lettere kan legge til rette for at pårørende skal kunne beholde tilknytningen til arbeidslivet.