PårørendePåfyll 10. desember – er det lov å være lykkelig?

img_0677Er det lov å være lykkelig når en som står deg nær har det vondt og vanskelig? Ja! bekrefter Gro Skartveit.

Lørdag 10. desember hadde PårørendePåfyll besøk av Gro Skartveit, aktuell med boka «Livet etterpå». Gro Skartveit har lang erfaring i å møte mennesker i tøffe livssituasjoner, også pårørende, og uttrykker ydmykhet i forhold til å bli gitt tilgang til rom som en ellers ikke har tilgang til.

Å være pårørende til noen som sliter psykisk, kan være ei tung bør, og det kan bety å ha det vondt i mange år. Og er det mulig å få det godt etter at en har opplevd «det verste»? Ja, sier Gro Skartveit, igjen. Men det kan utvilsomt være en utfordring å lære seg å leve med det som er vanskelig – og likevel ta vare på seg sjøl. Ikke minst, å kunne oppleve at livet kan være godt – i alle fall godt nok!

Pårørende er en ressurs for den som er syk, men å være en ressurs kan også bety å sette seg selv til side. For sjelden blir pårørende spurt om hvordan de har det. Og for sjelden tenker pårørende på hvordan de kan ivareta seg selv. For å være en ressurs, må pårørende sørge for å få påfyll for egen del. Pårørende må våge å ha det vondt, finne noen å åpne seg for og snakke med. Man bør være bevisst på hvem man omgås og ha venner som gir en påfyll. Påfyll kan også være fysisk aktivitet, informasjon om hjelpetilbud, sette grenser, IKKE kutte ut ferier og aldri tvile på kjærligheten til den som er syk.

Det er IKKE egoistisk å ta vare på seg sjøl!

Tusen takk til Gro Skartveit som ga oss pårørende påfyll denne lørdags formiddagen.

Del på: