Pårørendesenteret endelig åpnet

IMG_3576Det var en gledens dag i Fredrikstad, da pårørendesenteret i byen endelig offisielt ble åpnet. Over 50 personer hadde samlet seg til en fagdag på St. Croix-huset for å markere begivenheten. Smilene satt løst da Arne Øren, leder av kommunens helse- og velferdsutvalg, klippet snoren.

– Dette er en gledens dag, det handler om å se hele mennesket, og ting i sammenheng, sa Øren. Han mente det å etablere senteret er et folkehelsetiltak, og at det handler om å gi pårørende hjelp til å både sette grenser for å kunne leve egne liv, men også å finne hjelp til den man er pårørende til.

Øren kom også med en gave til pårørendesenteret. – Jeg vet at det er satt av et samtalerom der. På vegne av ordføreren lover jeg at vi skal bidra med utsmykking til samtalerommet, slik at de som sitter der også har noe å se på, sa han.

– Jeg trodde jeg kunne mye om pårørende etter å ha jobbet i helsevesenet i mange år, men så ble jeg pårørende selv. Det sa Mai Ida Haakafoss, som er prosjektleder for pårørendesenteret. Organisatorisk er senteret underlagt avdeling «læring og mestring», som hører til virksomheten «Friskliv og mestring». Haakafoss sa også at senteret ønsker å være en inspirasjon for andre kommuner, for å få tilsvarende tilbud for pårørende spredt rundt. Hun mener helsevesenet er fullt av mennesker som vil mye bra, men at man er usikre på taushetsplikt, osv, og dermed hemmes i pårørendearbeidet.

121+
F.v: Morten Aasterud, Kjersti Andersen og Mai Ida Haakafoss

Med seg på laget har hun Morten Aasterud og Kjersti Andersen. Begge er erfaringskonsulenter. Aasterud mistet sin sønn i overdose for fire år siden. – Det kom en prest hjem til oss for å fortelle at han var død, og så var det ikke noe mer, sa han. Med et brennende engasjement og ønske om å kunne bidra med sin erfaringskompetanse, var det å søke jobben på pårørendesenteret en enkel vurdering.

– Vi alle kommer i situasjoner som setter oss fysisk ute av stand til å delta i hverdagen. Vi har ikke den nødvendige erfaringen til å takle slike situasjoner, derfor trenger vi hjelp, sa han, og viste til at nettopp det å hjelpe pårørende i vanskelige situasjoner skal være pårørendesenterets viktigste oppgave. Han forklarte også at senteret har en stor organisasjon bak seg i Fredrikstad kommune, som han mente er svært gode til å jobbe med mennesker.

Kjersti Andersen har også bred erfaring som pårørende. Hun har blant annet barn med sammensatte diagnoser. – En god vei ut er å prate med noen som vet, forstår og har kommet seg et skritt videre, sa hun. Det å sette pris på livets små gleder, som fuglesangen, solskinnet og årstidene viste hun til som viktig for å komme seg gjennom de vanskelige periodene. – Selv om vi ikke har den faglige biten, så har vi den andre biten, sa hun.

Haakafoss oppsummerte så hva senteret skal bidra med, og hvorfor de eksisterer. Senteret skal bidra til å samle og styrke kommunens tilbud, det skal være et sted for pårørende å henvende seg, være helsefremmende for egne behov, øke pårørendestøtten i tråd med nasjonale satsninger og være et talerør for pårørende. Av tiltak kunne hun fortelle at senteret blant annet skal ha treffpunkt, ha bibliotek, tilby nettverk for pårørende, gi opplæring og samtaler, bidra i politiske høringer, men også gi informasjon til helsepersonell og skape et nettverk for kommuner og organisasjonene.

126Leder i LPP Nedre Glomma, Jytte Undrum, holdt så et innlegg for forsamlingen. Hun startet med å gratulere både Fredrikstad Kommune, og alle kommunens pårørende. – Jeg er svært glad for at LPP har vært med i arbeidet for å få etablert et pårørendesenter, sa hun. Undrums innlegg hadde hun kalt «Pårørende i medvind og motbakke». – Det er litt slik vi pårørende lever, sa hun.

Undrum fortalte om hvilke tilbud LPP har, som temamøter, informasjonsbrev til medlemmene, samtalegrupper, støttesamtaler og lignende. – Vi skal ikke være istedenfor de offentlige tjenestene, men vi skal være et supplement til, sa hun. Undrum pekte også på det at det er en trøst for pårørende å vite at andre har vært i tilsvarende situasjoner før, og at det faktisk er mulig å komme over de.

– Pårørendesenter er et lavterskeltilbud som er veien inn for mange, så jeg er utrolig glad for at jeg bor i Fredrikstad kommune, som nå har et pårørendesenter. Pårørendes tid er kommet, avsluttet hun.

Vi gratulerer Fredrikstad kommune med sitt splitter nye pårørendesenter!

Print Friendly
Del på: