Vi må bidra til fjerne tabuer: Psykisk sykdom må humaniseres!

I flotte rammer, på Søndre Kallum Gård nylig tildelt Rygge kommunes kulturpris for 2016, hadde LPP Moss (Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse) sin sommeravslutning 16. Juni. Vi hadde besøk av Kristin Stuestøl og hennes sønn Vincent. De ønsket med denne fremstillingen å videreformidle optimisme og livslyst til andre.

De beskrev hverandre nøyaktig og presist på en svært åpen og tillitsfull måte! Vincent har hatt betydelige psykiske utfordringer fra 15-års alderen. Han har alltid søkt trygghet, aldri inni, men utenfor seg selv, hovedsakelig hos sin mor. Hun har hatt en stri tørn med sin aktive og krevende sønn opp gjennom årene, som barn og ung voksen.

Vi fikk innblikk i noen av de mange «kamper» som er blitt tatt med helsevesenet. Og vi fikk høre om forståelse fra enkeltpersoner i helsevesenet som virkelig varmet. De mente det var en fordel å få den første psykosen såpass tidlig i livet, også fordi ressursene er relativt bedre i barne-og ungdomspsykiatrien enn for voksne der de bodde.

Sønnen har nå medisiner som virker svært godt for ham, og har tro på at videre forskning vil løse denne gåten, slik at han med tiden kan bli helt frisk. De har en sterk formening om at psykiske vansker alltid har en fysisk årsak, det nåværende skarpe skillet mellom fysisk og psykisk sykdom er derfor kunstig, villedende og hindrer god behandling.

Så fra alvor til en lettere post på programmet: Mangeårig styremedlem Ragnar E. Kristiansen fikk gave og gode ord for sitt arbeid for Moss LPP. Han kvitterte med å takke, og med å traktere vitser og muntre historier – latteren sto i taket.

Neste mulighet til faglig påfyll er det årlig Refsnes-seminaret  i 17. september -16. Fra programmet kan nevnes at Arnhild Lauveng kommer. Hun er kjent som en av de som har jobbet seg ut av en schizofreni-lidelse, skrevet bøker og tatt utdanning i psykologi. Hun avslutter en doktorgrad i år.

Det kommer med høsten. Denne vakre junikvelden var hyggelig, lærerik og tankevekkende start på en sommer som vi ønsker skal vare riktig lenge.

Ved pennen: Petter Melby

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_6772
Print Friendly
Del på: