Om livet etterpå: Gro Skartveit forteller om livet videre etter alvorlige kriser

img_20160928_155106

Gro Skartveit våger å skrive om de vonde dager –også!

Tirsdag 27.09, dro vi og hørte på hennes inspirerende lansering av den nylig utgitt boka «Om livet etterpå»

Flere brukerorganisasjoner var til stedet under det som kom til å bli en engasjerende og tankevekkende kveld.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, som har skrevet forord i boka, tok seg også turen innom.

 

 

Om livet etterpå

Foran et full sal, presenterte Gro Skartveit sin siste bok.På et engasjert og taktfullt måte, skissert hun noe av det tyngste mennesker har erfart – og kan erfare. Samtidig, så viser hun at det er mulig å komme seg ut på «den andre siden».Fordi livet etter tragiske hendelser kan fremdeles være godt.

Det finnes ikke bare et lys i enden av tunnelen – det finnes et helt liv. Et annerledes liv, preget av den nye erfaring man har skaffet seg. Et liv som kan fremdeles bære på gode og dårlige hendelser, som kan være- og er- verdt å leve.  Og det var dette Gro hadde i tankene da hun skrev denne sterke boka.En bok som er like mye om de skygge- som om de lyse sider i livet. Om de gode og de vonde dager. Om de verste tenkelig hendelser som kan inntreffe i livets mange, innviklete gåter, og om løpet videre, steg etter steg.

Med rette, ble hun introdusert av Statsråden Bent Høie som en av de «modigste kvinner han har noensinne møtt». En pågangsmot, dette, som vi ser går igjen i hennes tidligere verk, og som ga henne mulighet til å står frem nå med hennes siste bok. Litt av det samme mot som vi finner igjen hos de mennesker som er tatt med i boka, som våget å står frem i boka –og her også i dag.

img_20160927_194830

Arrangementet ble en suksess, om sånt kan sies når man vitner til flere mennesker som åpner seg -naken og fullstendig – om slike hendelser som man foretrekker å tie om i dag. Som har markert livene deres fullstendig.

De historiene som ble fortalte i dag, og som er mye dypere gjennomgåtte i boka, har mange likhetstrekk.De viser ikke kun fram sterke mennesker, gjennomtenkte og reflekterte vesener som har møtt noe av det tøffeste livet har å by på- og kommet seg videre. De har også tatt mange like steg. Skritt etter skritt, en fot foran den andre, har de gått lignende løype, i et forsøk på å glemme, i et forsøk på å forstå …Det er det vi ser og sier om alle våre pårørende. De er alle unike- men ganske like.De er alle tøffe, blitt tøffere på grunn av egne erfaringer, og likevel sårbare. De sitter igjen med egen innsikt og kunnskap om hva det betyr å ta disse stegene, ta krevende valg, av hensyn til seg selv og sine nærmeste.

Gro Skartveit hadde aldri en hemmelig drøm om å bli forfatter. Hennes ønsket var det å videreformidle det smerte hun har sett og kjent på.

Det som er viktig med bøker er at de når fram. Den riktig bok på riktig tidspunkt kan faktisk endrer livet til folk. Boken løfter fram hvordan det er å leve sammen med mennesker som lider for en usynlige smerte. Som er pårørende for noen som sliter psykisk. Fordi, som Helseminister sa i kveld, så er vi alle nokså belærte angående vår fysisk smerte, men ikke alle har lært seg om den psykiske smerte. At det finnes mange sår og smerter som er en påkjenning av å ha elsket noen som er syk.Det er nettopp denne usynlig smerte som blir vanskelig å ta opp og fram i Helsevesenet.

Det finnes ingen god tablett som kan ta bort denne smerten – og det livskunnskap! – det innebærer å være pårørende. MEN. Det finnes jo bøker som kan gjøre susen. Som det leses i forord: “En god bok, på riktig tidspunkt, kan være den riktig smertestillende.”

Det er derfor vi i LPP ønsker at flere, som Gro, vil løfte vårt syn fram. At de vil endelig sett opp pårørendes stemme på agendaen.

 

img_20160927_200804

 

 

 

Print Friendly
Del på: