Lansering av Stemmene i hodet

stemmene_hodetFredag 20.01.ble serien Stemmene i hodet lansert på Norsk Teknisk Museum.

Året som har tatt slutt har løftet psykisk helsefelt opp til debatten igjen. Debatten har eskalert til å engasjere hele samfunnet og viste fram at psykisk helse og uhelse interessere mange flere enn kun de institusjoner og instanser som jobber innenfor helsevesenet.  Psykisk helse gjelder oss alle og andre typer institusjoner har begynt å komme på banen ved å by på ulike måter å tolke psykiske lidelser på. Norsk Teknisk Museum startet dette arbeid ved utstillingen «Hjemme hos … mennesker med alvorlig og langvarig psykisk sykdom». Ved det nye året, tok Museum opp tråd igjen, ved å gjeste lanseringen av serien «Stemmene i hodet» som har premiere på NRK1 fra onsdag 25. januar kl. 22.15.

«Trollene sprekker når de kommer ut i sola»

Lanseringen ble åpnet av produsenten Mari Monrad, bak dokumentarfilmselskapet Medieoperatørene, ansvarlig for serien.  Deretter, ønsket Statssekretæren Anne Grethe Erlandsen velkommen. Talen hennes var en salig blanding av egne, personlige erfaringer ved feltet og politiske ønsker om veien videre. Hun understreket også pressens ansvar overfor samfunnet om å løfte opp viktige tema til diskusjon. Avslutningsvis, rakk hun et spesiell takk til seriens hovedpersoner, som har vart utrolig modige og som har valgt å stå fram hver med sin sterke historie.

Serien følger 3 unge mennesker som har – eller har hatt- en schizofrenidiagnose. Serien er banebrytende og byr på en realistisk og gripende portrett om hvordan det er å leve med alvorlig psykiske lidelser.

Dokumentarskaperens ønsket er det å bidra til å minske stigmatisering og fordommer knyttet til en av vår tid mest misforstått diagnoser, nemlig schizofreni. Serien viser fram Maria, Ruth Andrea og Benjamin under behandlingen på Bergflott Behandlingssenter, og hjemme igjen.  Den viser at selv om noen mennesker har et annet opplevelse av virkelighet, er disse fremdeles mennesker, med egne drømmer og egne ressurser.

stemmerihodet

De medvirkende har hatt et sterkt ønske om at folk skal kunne forstå hvor tøft det kan være å leve med en slik diagnose, – slik at andre kan forstå at arbeid, samarbeid og det å stole på andre kan være veldig utfordrende. De pårørendes rollen tas spesielt opp i Episode 4, og delvis i Episode 1. LPP mener at det er viktig at psykisk helse vises fram på stadig flere fora og vi gleder oss til å følge med på serien.

 

Les hva andre skriver om serien på  napha_stemmene i hodet

Les mer om stemmehøring på  Stemmer_Valla

 

 

Print Friendly
Del på: